Jump to content
  • Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) och lagen om rättspsykiatrisk vård (LRV)

    LPT och LRV är två speciallagar som gör det möjligt att ge psykiatrisk vård utan samtycke i vissa allvarliga situationer. De används när en person har en allvarlig psykisk störning, inte vill ta emot vård, och samtidigt utgör en fara för sig själv eller andra – eller är i behov av vård för att inte försämras allvarligt.

    LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård) reglerar tvångsvård inom den civila psykiatrin. LRV (lagen om rättspsykiatrisk vård) gäller personer som dömts till vård i stället för fängelse. Båda lagarna är starkt integritetsingripande och får därför bara tillämpas under tydliga juridiska ramar och av särskilt utbildad personal.

    För undersköterskor som arbetar inom psykiatrisk vård, akutvård eller kommunala boenden för personer med psykisk ohälsa kan dessa lagar bli aktuella i det dagliga arbetet. Även om undersköterskor inte fattar beslut om tvångsåtgärder, deltar de ofta i det praktiska genomförandet och i den vardagliga omsorgen.

    Det kan handla om att följa särskilda rutiner vid tvångsvård, observera förändringar i beteende, stödja trygghet i krävande situationer eller dokumentera utifrån lagstadgade krav. I alla kontakter gäller det att balansera bemötande, säkerhet och respekt för individens värdighet, trots att vården sker mot personens vilja.


    Vad säger lagarna mer konkret?

    LPT (SFS 1991:1128) innehåller bland annat följande:

    • Kapitel 1–2: Inledande bestämmelser och villkor för tvångsvård – t.ex. att det ska röra sig om en allvarlig psykisk störning och att frivillig vård inte fungerar.

    • Kapitel 3: Omhändertagande, läkarintyg och intagningsbeslut – vården måste godkännas av chefsöverläkare och förvaltningsrätt.

    • Kapitel 4–5: Vårdåtgärder, rätt till information, överklagan och patientens rättigheter under tvångsvård.

    LRV (SFS 1991:1129) har liknande struktur, men gäller personer som dömts till vård efter brott. Lagen reglerar hur vården ska genomföras, hur frihetsinskränkningar får användas och hur övergången till öppen vård sker.


    💭 Vad kan det innebära att ge vård till någon som inte vill ta emot den? Hur kan undersköterskor bidra till trygghet, struktur och respekt inom tvångsvårdens ramar?



    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Join the conversation

    You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Guest
    Add a comment...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...