Jump to content
  • Ämnet Gerontologi och Geriatrik handlar om den åldrande människan och hur vi som samhälle kan främja ett värdigt och hälsosamt åldrande. Gerontologi är läran om de normala fysiska, psykiska och sociala förändringar som sker med åldrandet, medan geriatrik fokuserar på sjukdomar hos äldre, deras orsaker, symtom, diagnostik och behandling. Att förstå dessa områden är avgörande för att kunna ge adekvat vård och omsorg till en växande äldre befolkning, där multisjuklighet och komplexa vårdbehov blir allt vanligare.

    Genom historien har synen på åldrande och vården av äldre förändrats. På 1900-talet utvecklades geriatriken som en medicinsk specialitet, och under de senaste decennierna har forskningen inom gerontologi lyft fram vikten av sociala och psykologiska faktorer för ett gott åldrande. I Sverige har flera reformer påverkat äldrevården, där bland annat Ädelreformen 1992 innebar att kommunerna fick ett större ansvar för äldreomsorgen. Detta har lett till förändrade arbetssätt och en ökad fokus på individens självbestämmande och livskvalitet.

    Dagens demografiska utveckling visar att andelen äldre i befolkningen ökar, vilket ställer högre krav på vård- och omsorgssystemet. Samtidigt har framsteg inom medicinsk forskning och tekniska hjälpmedel möjliggjort en bättre livskvalitet för många äldre. Kursen Gerontologi och Geriatrik syftar till att ge kunskap om både det friska och det sjuka åldrandet samt hur vi kan möta äldres behov på ett professionellt, etiskt och empatiskt sätt.

    Genom att studera detta ämne får vi inte bara förståelse för de medicinska och sociala aspekterna av åldrandet, utan också en insikt i hur vi som vårdgivare kan arbeta för att främja en god livskvalitet och värdighet i livets slutskede. Detta kräver en helhetssyn på människan där fysiska, psykiska och sociala faktorer samspelar för att skapa en trygg och meningsfull tillvaro för äldre personer.


    User Feedback

    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Guest

×
×
  • Create New...