Ⓜ️ Psykiatri

Subcategories
-
Ⓜ️ Psykiatri 1
- 📘 Vanligt förekommande psykiska sjukdomar, däribland stressrelaterade sjukdomar, depression, ätstörningar, ångesttillstånd hos äldre och yngre, posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och deras prevention, diagnostik, behandling, omvårdnad och återhämtning.
- 📘 Frisk- och riskfaktorer samt förklaringsmodeller till hur psykisk ohälsa uppstår utifrån evidensbaserad kunskap.
- 📘 Synen på psykisk hälsa och ohälsa samt hur stigmatisering uppstår och hur den kan hanteras.
- 📘 Kriser och krishantering
- 📘 Omsorgsprocessens olika steg och innehåll med planering, genomförande, dokumentation och utvärdering av stöd- och hjälpinsatser till den enskilde.
- 📘 Personcentrerad vård, teamarbete och interprofessionella samarbeten.
- 📘 Psykiatrins möjligheter till stöd i form av resurspersoner, olika boenden och boendestödsverksamheter samt betydelsen av sysselsättning.
- 📘 Kommunikation, samarbete och samverkan med patienter, brukare, anhöriga samt övriga samarbetspartners.
- 📘 Riktlinjer och förhållningssätt utifrån brukarens behov och rätten till självbestämmande, integritet och relationer vid arbete i brukarens hemmiljö.
- 📘 Bemötande och förhållningssätt inom psykiatrisk vård och i brukarens hemmiljö utifrån evidensbaserade metoder.
- 📘 Psykiatrins historiska utveckling vad gäller kunskap, människosyn och organisation.
- 📘 Lagar och andra bestämmelser som styr verksamheten såsom hälso- och sjukvårdslagen och lagen om psykiatrisk tvångsvård.
Psykiatri 1 är en grundläggande kurs som ger en översikt över psykisk hälsa och ohälsa. Kursen syftar till att utveckla kunskaper om vanligt förekommande psykiska sjukdomar och deras orsaker, symtom, behandling och omvårdnad. Undervisningen fokuserar även på hur individens livssituation, sociala och biologiska faktorer påverkar den psykiska hälsan. En viktig del av kursen handlar om stigmatisering och hur bemötande inom vården kan bidra till att minska fördomar kring psykisk ohälsa. Vidare behandlas grundläggande kunskaper om vård- och omsorgsprocessen, personcentrerad vård och interprofessionellt samarbete inom psykiatrisk vård och omsorg. Genom undervisningen får eleverna även en inblick i psykiatrins historiska utveckling och de lagar och föreskrifter som styr området. -
Ⓜ️ Psykiatri 2
- 📘 Psykiska sjukdomar och funktionsnedsättningar
- 📘 Samsjuklighet, bruk och missbruk vid psykisk ohälsa utifrån ett individperspektiv.
- 📘 Hur olika faktorer, däribland individens fysiska, psykosociala, socioekonomiska förutsättningar och könstillhörighet påverkar människors hälsa och ohälsa.
- 📘 Former för samverkan och delaktighet mellan brukare och olika huvudmän med hjälp av samordnad individuell plan samt samverkan med anhöriga.
- 📘 Bedömning av behov, planering, genomförande, dokumentation och utvärdering av socialt omsorgs- och omvårdnadsarbete vid vanliga psykiska sjukdomstillstånd.
- 📘 Läkemedelsbehandling vid psykisk sjukdom
- 📘 Suicidprevention
- 📘 Olika behandlingsformer vid psykiska sjukdomstillstånd, däribland kognitiv och dialektisk beteendeterapi samt andra evidensbaserade metoder, till exempel social färdighetsträning för ett självständigt liv.
- 📘 Internetbaserad behandling vid psykisk sjukdom
- 📘 Vård och stödsamordnad insats för personer med psykisk sjukdom
- 📘 Stödverksamheter till barn med föräldrar som har en psykisk funktionsnedsättning eller en missbruksproblematik
- 📘 Olika samtalsmetoder i form av praktiska övningar och samtal, däribland motiverande samtal med öppna frågor, reflektioner och sammanfattningar, individuellt och i grupp utifrån frivilligt deltagande och utifrån tvångssituationer.
Psykiatri 2 är en fördjupningskurs som bygger vidare på de grundläggande kunskaper som introducerades i Psykiatri 1. Kursen syftar till att ge en djupare förståelse för psykiska sjukdomar, deras orsaker, symtom och behandlingsformer. Särskild vikt läggs vid samsjuklighet, missbruk och samspelet mellan biologiska, psykosociala och socioekonomiska faktorer som påverkar människors psykiska hälsa. Ett centralt tema i kursen är samverkan – både mellan olika vårdgivare och i relationen till patienten och anhöriga. Kursen tar även upp olika behandlingsformer, inklusive internetbaserad vård, samt samtalsmetoder som är relevanta för psykiatrisk vård och omsorg. Vidare behandlas viktiga områden såsom suicidprevention, läkemedelsbehandling och stödinsatser för barn till föräldrar med psykisk sjukdom eller missbruk. Genom denna kurs får du möjlighet att utveckla din förmåga att bedöma, planera och genomföra omvårdnad samt att arbeta med olika former av behandling och kommunikation. Etiska riktlinjer, lagstiftning och patientens rättigheter står också i fokus för att säkerställa en professionell och personcentrerad vård. -
📘 Check_point_psykiatri_1_del_2 (p1, p4, p5, p7, p9, p10)
Centrala innehåll, punkterna 1, 4, 5, 7, 9, 10 -
📘 Typfrågor (om punkterna 5, 9 ,10 i centrala innehåll)
Frågor som kan dyka (om punkterna 5, 9 ,10 i centrala innehåll) -
📘 Typfrågor (om punkt 7 i centrala innehåll)
Typfrågor (om punkt 7 i centrala innehåll) Psykiatrins möjligheter till stöd i form av resurspersoner, olika boenden och boendestödsverksamheter samt betydelsen av sysselsättning. -
📘 Typfrågor (om punkt 1 i centrala innehåll)
Typfrågor (om punkt 1 i centrala innehåll) Vanligt förekommande psykiska sjukdomar, däribland stressrelaterade sjukdomar, depression, ätstörningar, ångesttillstånd hos äldre och yngre, posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och deras prevention, diagnostik, behandling, omvårdnad och återhämtning. -
📘 Typfrågor (om punkt 4 i centrala innehåll)
Typfrågor (om punkt 4 i centrala innehåll) Kriser och krishantering.