Jump to content

Ⓜ️ Psykiatri

IntroduktionPsykiatri är det medicinska och vårdvetenskapliga området som behandlar psykiska sjukdomar, deras orsaker, symtom och behandling. Ämnet omfattar biologiska, psykologiska och sociala faktorer som påverkar individens psykiska hälsa. Inom vården är psykiatrin central för att förstå och bemöta psykiska tillstånd samt främja återhämtning och livskvalitet. Den här kursen behandlar psykiatri enligt Skolverkets centrala innehåll för vård- och omsorgsprogrammet (gällande från 1 juli 2022).

Subcategories

  1. Ⓜ️ Psykiatri 1

    Psykiatri 1 är en grundläggande kurs som ger en översikt över psykisk hälsa och ohälsa. Kursen syftar till att utveckla kunskaper om vanligt förekommande psykiska sjukdomar och deras orsaker, symtom, behandling och omvårdnad. Undervisningen fokuserar även på hur individens livssituation, sociala och biologiska faktorer påverkar den psykiska hälsan. En viktig del av kursen handlar om stigmatisering och hur bemötande inom vården kan bidra till att minska fördomar kring psykisk ohälsa. Vidare behandlas grundläggande kunskaper om vård- och omsorgsprocessen, personcentrerad vård och interprofessionellt samarbete inom psykiatrisk vård och omsorg. Genom undervisningen får eleverna även en inblick i psykiatrins historiska utveckling och de lagar och föreskrifter som styr området.
  2. Ⓜ️ Psykiatri 2

    Psykiatri 2 är en fördjupningskurs som bygger vidare på de grundläggande kunskaper som introducerades i Psykiatri 1. Kursen syftar till att ge en djupare förståelse för psykiska sjukdomar, deras orsaker, symtom och behandlingsformer. Särskild vikt läggs vid samsjuklighet, missbruk och samspelet mellan biologiska, psykosociala och socioekonomiska faktorer som påverkar människors psykiska hälsa. Ett centralt tema i kursen är samverkan – både mellan olika vårdgivare och i relationen till patienten och anhöriga. Kursen tar även upp olika behandlingsformer, inklusive internetbaserad vård, samt samtalsmetoder som är relevanta för psykiatrisk vård och omsorg. Vidare behandlas viktiga områden såsom suicidprevention, läkemedelsbehandling och stödinsatser för barn till föräldrar med psykisk sjukdom eller missbruk. Genom denna kurs får du möjlighet att utveckla din förmåga att bedöma, planera och genomföra omvårdnad samt att arbeta med olika former av behandling och kommunikation. Etiska riktlinjer, lagstiftning och patientens rättigheter står också i fokus för att säkerställa en professionell och personcentrerad vård.
  3. 📘 Typfrågor (om punkt 7 i centrala innehåll)

    Typfrågor (om punkt 7 i centrala innehåll) Psykiatrins möjligheter till stöd i form av resurspersoner, olika boenden och boendestödsverksamheter samt betydelsen av sysselsättning.
  4. 📘 Typfrågor (om punkt 1 i centrala innehåll)

    Typfrågor (om punkt 1 i centrala innehåll) Vanligt förekommande psykiska sjukdomar, däribland stressrelaterade sjukdomar, depression, ätstörningar, ångesttillstånd hos äldre och yngre, posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och deras prevention, diagnostik, behandling, omvårdnad och återhämtning.