Jump to content

💬 Ge exempel på vad man enligt FN:s standardregler kan göra för att människor med funktionsnedsättningar ska uppleva delaktighet och jämlikhet i samhället

FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet antogs 1993 och fungerar som ett internationellt riktlinjedokument. Även om reglerna inte är juridiskt bindande, har de haft stort inflytande på lagstiftning, politik och samhällsplanering – både globalt och i Sverige.

Standardreglerna lyfter fram 22 områden där samhället bör agera för att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva med värdighet, delaktighet och jämlikhet. Här är några centrala exempel:

  • Tillgänglighet i den fysiska miljön
    Offentliga platser som skolor, vårdcentraler, parker och kollektivtrafik ska vara tillgängliga för alla. Det kan handla om ramper, hissar, breda dörrar, kontrastmarkeringar och anpassade toaletter.

  • Tillgång till utbildning
    Alla barn och ungdomar har rätt till inkluderande skolgång. Skolor ska erbjuda anpassade läromedel, hjälpmedel, specialpedagogiskt stöd och utbildad personal.

  • Möjlighet till arbete och försörjning
    Personer med funktionsnedsättning ska ha samma rätt till arbete som andra. Det innebär anpassade arbetsplatser, antidiskrimineringslagar och stöd som lönebidrag och arbetsanpassning.

  • Tillgång till information och kommunikation
    Samhällsinformation ska finnas i tillgängliga format, såsom lättläst, punktskrift, teckenspråk eller uppläst text. Det är en grund för delaktighet, inflytande och självbestämmande.

  • Självbestämmande och inflytande
    Stödet ska utgå från individens vilja – inte från vad samhället tycker är bäst. Det handlar om att kunna fatta beslut i sitt eget liv, delta i samhällsdebatt, kultur och föreningsliv.

  • Rätt till habilitering och rehabilitering
    Personer med funktionsnedsättning ska få möjlighet att utveckla, bibehålla eller återfå funktioner, t.ex. genom arbetsterapi, fysioterapi eller kommunikationsstöd.

  • Social trygghet och stöd i vardagen
    Samhället ska erbjuda stöd som gör det möjligt att leva självständigt – t.ex. genom personlig assistans, boendestöd, bostadsanpassning och ekonomisk trygghet.

  • Skydd mot diskriminering och negativa attityder
    Samhället har ansvar för att bekämpa fördomar, utbilda personal och stärka lagar som skyddar mot diskriminering inom alla samhällsområden.

Dessa åtgärder syftar till att skapa ett inkluderande samhälle, där personer med funktionsnedsättning ses som fullvärdiga medborgare med samma rättigheter och möjligheter som andra. FN:s standardregler har även lagt grunden för CRPD – FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.


💭 Reflektionsfråga
Vilka områden i samhället tycker du fortfarande behöver förbättras för att personer med funktionsnedsättning ska uppleva full delaktighet och jämlikhet?

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Add a comment...