💬 Hur skiljer sig självbild, självkänsla och självförtroende åt?
Självbild, självkänsla och självförtroende är tre begrepp som hänger ihop men beskriver olika aspekter av hur vi uppfattar oss själva.
Självbild är den inre bilden en person har av sig själv – hur man ser på sin personlighet, sina egenskaper, styrkor och svagheter. Självbilden formas tidigt i livet och påverkas av erfarenheter, uppväxt, relationer och hur man blivit bemött. Den kan vara både realistisk och skev – till exempel kan någon som ofta blivit kritiserad utveckla en negativ självbild, även om omgivningen ser personen som kapabel.
Självkänsla handlar om det värde man tillskriver sig själv. En person med god självkänsla känner att hen duger och är värdefull som den är – oavsett prestationer. Dålig självkänsla kan leda till att man känner sig otillräcklig eller oviktig, trots att man kanske klarar sig bra i många yttre avseenden.
Självförtroende, däremot, rör tron på den egna förmågan att klara av olika saker – till exempel att tala inför grupp, laga mat eller lösa matteproblem. En person kan ha högt självförtroende inom ett område men ändå ha låg självkänsla och känna sig osäker som person.
Det är vanligt att begreppen blandas ihop, men att förstå skillnaderna är viktigt – särskilt när det gäller att bemöta barn och unga med respekt, uppmuntran och realistiska förväntningar.
💭 Vad tror du händer om man fokuserar för mycket på att stärka barns prestationer (självförtroende), men glömmer att bygga upp deras självkänsla?
Recommended Comments
There are no comments to display.
Join the conversation
You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.