💬 Vad är bistånd för något och vem kan ansöka om bistånd?
Bistånd är ett samlat begrepp för det stöd en person kan få från kommunen enligt socialtjänstlagen (SoL). Det handlar om insatser som ska hjälpa den enskilde att leva ett så gott och självständigt liv som möjligt – trots ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning.
Exempel på bistånd kan vara:
– Hemtjänst, t.ex. hjälp med personlig hygien, städning eller inköp
– Trygghetslarm
– Matdistribution
– Korttidsboende eller särskilt boende
– Avlösarservice eller ledsagning
– Boendestöd eller dagverksamhet
Alla som bor i kommunen och har ett behov av stöd i sin vardag kan ansöka om bistånd. Det spelar ingen roll om behovet beror på ålder, psykisk ohälsa, beroendeproblematik eller funktionsnedsättning. Det är alltid den enskilde själv (eller en legal företrädare) som ansöker – och det är kommunens biståndshandläggare som utreder behovet och beslutar om vilka insatser som ska beviljas.
Biståndsbeslutet grundas på en individuell bedömning, där handläggaren väger in både behov och resurser. Det beviljade stödet ska vara skäligt och tillräckligt, inte mer än vad som behövs – men heller inte för lite. Om en person inte är nöjd med beslutet har hen rätt att överklaga till förvaltningsrätt.
Bistånd är alltså inte en gåva, utan en lagstadgad rättighet när vissa kriterier är uppfyllda.
💭 Hur kan det påverka en persons livskvalitet om hen inte vet om sin rätt till bistånd – eller om det tar lång tid att få rätt hjälp?
Recommended Comments
Join the conversation
You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.