💬 Vad är en genomförandeplan och varför är det viktigt att en sådan tas fram?
En genomförandeplan är en praktisk planering av hur beviljade insatser enligt ett biståndsbeslut ska utföras i vardagen. Den tas fram i samband med att en person får stöd enligt socialtjänstlagen (SoL) eller LSS, och bygger vidare på det som har beslutats av biståndshandläggaren.
Syftet med genomförandeplanen är att:
– Tydliggöra hur, när och av vem hjälpen ska ges
– Skapa struktur och kontinuitet för personalen
– Stärka brukarens delaktighet och självbestämmande
– Säkerställa att insatserna utförs på ett likvärdigt och individuellt anpassat sätt
Exempel: Om en person har beviljats hjälp med dusch, städning och måltider, så beskriver genomförandeplanen hur ofta, på vilket sätt och med vilka önskemål personen vill få den hjälpen – till exempel om hen vill duscha kvällstid, inte ha parfym i rengöringsmedel eller föredrar viss mat.
Planen skrivs vanligtvis av ansvarig personal, i samråd med brukaren (och ibland närstående), och ska uppdateras vid förändrade behov. Den är en del av social dokumentation och fungerar som ett arbetsverktyg för undersköterskor och annan omsorgspersonal.
Utan en genomförandeplan finns risk för att hjälpen blir godtycklig, otydlig eller inte tar hänsyn till personens integritet. Med en välgjord plan blir det lättare att säkerställa kvalitet, uppföljning och individens rättigheter i omsorgen.
💭 Vad kan hända om personal ger stöd på olika sätt till samma person, utan att ha en gemensam plan att utgå ifrån?
Recommended Comments
Join the conversation
You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.