Jump to content

💬 Vad är skillnaden mellan Lex Maria och Lex Sarah?

Lex Maria och Lex Sarah är två olika bestämmelser som handlar om att rapportera allvarliga fel och risker inom vård och omsorg. Syftet med båda är att skydda den enskilde – patienten eller brukaren – genom att missförhållanden upptäcks, rapporteras och åtgärdas.

Lex Maria

Gäller inom hälso- och sjukvården. Enligt patientsäkerhetslagen är vårdgivare skyldiga att anmäla till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om en patient skadas, eller riskerar att skadas, allvarligt i samband med vård eller behandling.
Anmälan görs av verksamhetschef eller medicinskt ansvarig – inte av enskilda anställda.

Namnet kommer från ett allvarligt vårdfel på Maria sjukhus i Stockholm på 1930-talet, där patienter dog efter att ha fått desinfektionsmedel i blodet istället för bedövning.

Lex Sarah

Gäller inom socialtjänsten och LSS-verksamheter, exempelvis äldreboenden, gruppbostäder eller hemtjänst. Här är alla anställda skyldiga att rapportera missförhållanden eller risker för missförhållanden – till exempel kränkande bemötande, våld, försummelse eller bristande stöd.

Rapporten lämnas till närmaste chef, som sedan avgör om en anmälan till IVO ska göras. Målet är att säkerställa trygg och värdig omsorg för brukare.

Sammanfattningsvis

  • Lex Maria gäller vårdskador inom hälso- och sjukvård, och anmäls av ansvarig chef.

  • Lex Sarah gäller missförhållanden i omsorgen, och ska rapporteras av alla anställda.

Båda systemen är viktiga verktyg för att förhindra att fel upprepas och stärka individens rätt till säkerhet och respekt.


💭 Reflektionsfråga
Hur kan du som medarbetare bidra till att missförhållanden uppmärksammas i tid – oavsett om det gäller vård eller omsorg?

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Add a comment...