💬 Vad innebär begreppen: attityder, värderingar och stigmatisering?
Dessa tre begrepp handlar om hur vi tänker om, känner för och bemöter andra människor – och har stor betydelse i mötet med personer som lever med funktionsnedsättning.
Attityder är de inställningar och känslor vi har till något eller någon. De kan vara positiva, negativa eller neutrala. Attityder formas ofta tidigt i livet och påverkas av uppfostran, kultur, erfarenheter och information. Till exempel kan en person ha en negativ attityd till funktionsnedsättningar om hen aldrig har mött någon med nedsatt funktion – eller en positiv attityd om hen har sett goda exempel på inkludering.
Värderingar är djupare och mer grundläggande än attityder. De handlar om vad vi tycker är rätt, viktigt och värdefullt i livet – till exempel jämlikhet, respekt, ansvar eller frihet. Värderingar ligger till grund för hur vi prioriterar och handlar, och påverkar ofta våra attityder. Inom vård och omsorg är det centralt att ha värderingar som främjar människors lika värde.
Stigmatisering innebär att någon blir utpekad, förknippad med något negativt eller avvikande, och på så sätt får lägre status i samhället. Det kan ske genom språk, bemötande, fördomar eller brist på delaktighet. Personer med psykiska eller fysiska funktionsnedsättningar riskerar att stigmatiseras om omgivningen ser dem utifrån deras svårigheter, i stället för som hela människor.
För att motverka stigmatisering krävs medvetenhet, reflektion och förändrade attityder – både hos individer och i samhällets strukturer.
💭 Har du märkt hur attityder och värderingar påverkar hur personer med funktionsnedsättning bemöts – i vardagen, skolan eller vården?
Recommended Comments
Join the conversation
You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.