Jump to content

💬 Vilka hjälpmedel finns för personer med intellektuell funktionsnedsättning?

Personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) kan behöva hjälpmedel som stödjer förståelse, kommunikation, minne, planering och självständighet i vardagen. Målet är att minska beroendet av andra och ge större kontroll över sitt liv.

Här är några exempel på hjälpmedel som ofta används:

Bildstöd – till exempel dagsscheman, checklister och instruktioner i bildform, som visar i vilken ordning saker ska göras (t.ex. klä på sig, borsta tänderna).
Tydliga symboler eller färgkodning i hem och verksamheter, som gör det lättare att hitta rätt plats för kläder, mat eller aktiviteter.
Tidshjälpmedel, som timstockar eller bildscheman med klockslag, hjälper till att strukturera dagen och minska oro inför övergångar.
Pratapparater eller appar med talsyntes, där man trycker på bilder eller ord som omvandlas till tal – för att kommunicera mer självständigt.
Enkla påminnelseappar i mobil eller surfplatta, som visar med bilder och ljud vad som ska göras och när.
Lättlästa texter och information med stöd av bilder eller ljud, t.ex. vid medicinering eller sociala regler.

Hjälpmedlen ska alltid anpassas efter individens nivå och behov. För vissa räcker det med några tydliga symboler i hemmet, medan andra behöver omfattande stöd i flera delar av sin vardag. Ofta sker insatserna i samverkan med habilitering, LSS-personal, skola eller boendestöd.

Det viktigaste är att hjälpmedlen upplevs som meningsfulla och begripliga för personen själv – inte bara för omgivningen.


💭 Hur påverkas en persons självständighet och självbild när hjälpmedel gör det möjligt att klara saker på egen hand?


 

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Add a comment...