Jump to content

Lagens roll i att skydda individen och personalen

I vård och omsorg finns alltid en risk att människor far illa – inte på grund av illvilja, utan på grund av misstag, stress, otydlig kommunikation eller bristande rutiner. Lagarna finns där för att minska den risken. De fungerar som ett skyddsnät både för individen som tar emot vård och för den som ger den.

För den enskilde innebär lagarna en rätt att bli sedd, hörd och respekterad. Det handlar om att få rätt vård i rätt tid, att kunna påverka beslut, och att känna sig trygg med att personlig information hanteras med diskretion. Lagarna sätter gränser för vad vårdpersonalen får göra – men också vad de måste göra.

För personalen, inklusive undersköterskor, innebär lagarna ett stöd. De visar vad som förväntas i olika situationer, minskar risken för att stå ensam med svåra beslut, och ger tydlighet när något går fel. Att följa lagen är en del av det professionella ansvaret, men det är också en trygghet – det skyddar dig från att fatta godtyckliga beslut eller dras in i situationer där du inte vet vad som gäller.

När lagar följs skapas en miljö där tillit och respekt kan växa. Det ger bättre förutsättningar för både vårdkvalitet och arbetsmiljö.


💭 När har du upplevt att tydliga regler hjälpt dig att känna dig trygg i ditt arbete? Hur skulle det kännas att arbeta utan den vägledningen?


 

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Add a comment...