đ Ătstörningar
Ătstörningar Ă€r allvarliga psykiska sjukdomar som pĂ„verkar bĂ„de det fysiska och psykiska vĂ€lbefinnandet. De kĂ€nnetecknas av en osund relation till mat, kropp och vikt samt en intensiv rĂ€dsla för att gĂ„ upp i vikt. Ătstörningar drabbar frĂ€mst unga kvinnor, men Ă€ven mĂ€n och Ă€ldre personer kan utveckla sjukdomen. Enligt Socialstyrelsen berĂ€knas ungefĂ€r 100 000 personer i Sverige lida av en Ă€tstörning, men mörkertalet kan vara stort.
Dessa sjukdomar har ofta komplexa bakomliggande orsaker, dÀr bÄde biologiska, psykologiska och sociokulturella faktorer spelar en roll. De kan leda till allvarliga medicinska komplikationer sÄsom hjÀrtproblem, undernÀring och hormonella rubbningar, och obehandlad Àtstörning kan vara livshotande.
I detta avsnitt behandlas de vanligaste Àtstörningarna, deras orsaker och symtom samt diagnostik och behandlingsmöjligheter. Vi lyfter Àven fram undersköterskans roll i att bemöta och stödja personer med Àtstörningar pÄ ett professionellt och empatiskt sÀtt.
Olika typer av Àtstörningar
Ătstörningar kan ta sig olika uttryck beroende pĂ„ sjukdomstyp och svĂ„righetsgrad. De vanligaste Ă€r:
- Anorexia nervosa â KaraktĂ€riseras av kraftigt begrĂ€nsat matintag, intensiv rĂ€dsla för viktuppgĂ„ng och en förvrĂ€ngd kroppsuppfattning.
- Bulimia nervosa â KĂ€nnetecknas av Ă„terkommande episoder av hetsĂ€tning följt av kompensatoriska beteenden sĂ„som sjĂ€lvframkallade krĂ€kningar, fasta eller överdriven trĂ€ning.
- HetsĂ€tningsstörning (Binge Eating Disorder, BED) â Liknar bulimi, men utan kompensatoriska beteenden, vilket ofta leder till övervikt eller fetma.
- Ortorexi â Ej en formell diagnos, men innebĂ€r en överdriven fixering vid att Ă€ta hĂ€lsosamt pĂ„ ett sĂ€tt som pĂ„verkar livskvaliteten negativt.
- Ospecificerad Ă€tstörning (Other Specified Feeding or Eating Disorder, OSFED) â En kategori för de som har tydliga Ă€tstörningssymtom men inte uppfyller alla kriterier för en specifik diagnos.
Orsaker och riskfaktorer
Ătstörningar har ofta en kombination av biologiska, psykologiska och sociokulturella orsaker:
- Genetiska faktorer: Ărftlighet kan spela en roll i utvecklingen av Ă€tstörningar.
- Neurobiologiska faktorer: Obalanser i signalsubstanser som serotonin och dopamin kan pÄverka aptitreglering och impulskontroll.
- Psykologiska faktorer: Perfektionism, lÄg sjÀlvkÀnsla och ÄngesttillstÄnd Àr vanligt förekommande hos personer med Àtstörningar.
- Sociokulturella faktorer: Medieideal och sociala normer kring skönhet och smalhet kan bidra till utvecklingen av sjukdomen.
- Trauma och stress: Tidigare trauman eller pÄfrestande livshÀndelser kan vara en utlösande faktor.
Symtom
Symtomen vid Àtstörningar varierar beroende pÄ typ, men vanliga tecken inkluderar:
- Fysiska symtom: ViktförÀndringar, trötthet, yrsel, hjÀrtklappning, hÄravfall och magproblem.
- Psykiska symtom: à ngest, tvÄngsmÀssiga tankar om mat och kropp, humörsvÀngningar.
- BeteendemÀssiga symtom: Extrem bantning, hetsÀtning, krÀkningar, överdriven trÀning, undvikande av sociala situationer kopplade till mat.
Diagnostik
Diagnosen stÀlls utifrÄn kriterier i DSM-5 eller ICD-10, dÀr patientens vikt, beteende och psykologiska tillstÄnd bedöms. Bedömningen görs oftast av lÀkare eller psykolog, och skattningsverktyg som EDI (Eating Disorder Inventory) kan anvÀndas för att mÀta svÄrighetsgraden.
Behandling och omvÄrdnad
Behandlingen av Àtstörningar Àr ofta lÄngvarig och krÀver en kombination av olika insatser:
- Psykologisk behandling: Kognitiv beteendeterapi (KBT) och familjebaserad terapi Àr effektiva metoder.
- Medicinsk behandling: Vissa patienter kan behöva nÀringsstöd, vitamin- och mineraltillskott eller lÀkemedel vid samsjuklighet (t.ex. antidepressiva vid Ängest).
- NÀringsrehabilitering: Stegvis normalisering av Àtbeteenden och viktuppgÄng vid undernÀring.
- SjukhusvÄrd: Vid svÄr undernÀring eller akut risk för komplikationer kan inlÀggning krÀvas.
- Stöd frÄn vÄrdpersonal: Undersköterskor kan bidra genom att ge emotionellt stöd, observera förÀndringar i patientens beteende och frÀmja hÀlsosamma matvanor.
Undersköterskans roll vid vÄrd av personer med Àtstörningar
- Skapa en trygg och empatisk miljö dÀr patienten kÀnner sig sedd och förstÄdd.
- Vara uppmÀrksam pÄ förÀndringar i vikt, matvanor och psykologiskt mÄende.
- Stödja patienten i mÄltidssituationer och uppmuntra till normaliserat Àtande.
- Föra journal och rapportera förÀndringar till sjuksköterska eller lÀkare.
- HjÀlpa patienten att hitta strategier för att hantera Ängest och matrelaterade rÀdslor.
Förebyggande ÄtgÀrder och ÄterhÀmtning
- Psykoedukation: Information till patienter och anhöriga om sjukdomen och dess risker.
- HÀlsosamma matvanor: Balans mellan nÀring och vÀlmÄende utan extremt fokus pÄ mat.
- Socialt stöd: Familj, vÀnner och stödgrupper kan bidra till ÄterhÀmtning.
- Tidiga insatser: Snabb upptÀckt och behandling minskar risken för allvarliga komplikationer.
Recommended Comments
There are no comments to display.
Join the conversation
You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.