Jump to content
  • 📄 Självskadebeteende

    Självskadebeteende innebär att en person medvetet skadar sin egen kropp som ett sätt att hantera svår psykisk smärta, ångest eller känslomässig överbelastning. Det kan handla om att skära sig, slå sig själv, bränna sig eller på andra sätt orsaka fysisk skada. Självskadebeteende är inte alltid kopplat till suicidavsikt, utan snarare ett uttryck för inre kaos och ett försök till självreglering. Det förekommer ofta i samband med andra psykiska funktionsnedsättningar, särskilt bland unga.

    Konsekvenser för liv och vardag
    Personer som skadar sig själva kan känna skuld, skam och rädsla för att bli dömda. De försöker ofta dölja sina handlingar, vilket kan skapa ytterligare isolering. Kroppsliga skador kan ge bestående ärr eller komplikationer. Det blir svårt att upprätthålla en trygg vardag med återkommande kriser, samtidigt som personen ofta längtar efter att bli sedd utan att bli pressad.

    Konsekvenser för lärande
    Självskadebeteende påverkar koncentration, sömn och motivation. Ångestnivån är ofta hög, särskilt i sociala miljöer som skolan. Frånvaro, låg energi och känslan av att inte duga kan påverka studieprestationen negativt. Personer i skolålder kan behöva särskilt stöd för att känna trygghet och kunna ta emot undervisning.

    Konsekvenser för deltagande i samhället
    Skam och rädsla för bemötande kan göra att individen drar sig undan sociala sammanhang, aktiviteter och relationer. Fysisk aktivitet, bad eller andra situationer där kroppen exponeras undviks ofta. Personer med självskadebeteende kan ha svårt att uttrycka sina behov och uppleva att de inte passar in, vilket kan leda till ytterligare isolering och psykisk ohälsa.

    Exempel på stödinsatser och anpassningar
    Emotionellt stöd, trygga vuxna och tillgång till samtalsbehandling är avgörande. DBT (dialektisk beteendeterapi) är en evidensbaserad metod som visat god effekt. Vård- och omsorgspersonal bör möta individen med respekt, nyfikenhet och utan dömande attityd. I skolmiljö krävs samverkan med elevhälsa och en tillitsfull relation.


    När smärtan flyttar in i kroppen – fallet Samuel
    Samuel är 16 år och bor med sin mamma och två yngre syskon. Han har nyligen börjat på ett HVB-hem efter att ha blivit inlagd för självmordstankar. Personalen märker att han håller sig i bakgrunden, skrattar ibland med de andra men försvinner snabbt till sitt rum efter aktiviteter. En dag ser en av medarbetarna något rött under ärmen när han lyfter sin bricka i matsalen. När hon frågar hur han mår, svarar han snabbt att det är ”inget att bry sig om”. På rummet ligger en trasig plastlinjal gömd i garderoben. Frågan är inte längre om Samuel skadar sig – utan hur man kan börja prata om det på ett sätt som han vågar stå kvar i.

    💭 Hur kan man närma sig självskadebeteende utan att skapa skuld eller öka kontrollen?


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Join the conversation

    You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Guest
    Add a comment...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...