Vad som händer om lagar inte följs
När lagar och regler inom vård och omsorg inte följs kan det få allvarliga konsekvenser – både för individen som får vård och för den personal som är ansvarig. Lagarna finns inte bara som formella krav, utan för att skydda människors liv, hälsa, integritet och rätt till en värdig behandling. När dessa regler brister riskerar tryggheten att raseras.
För den enskilda personen kan det handla om utebliven eller felaktig vård, kränkningar av den personliga integriteten eller allvarliga misstag som leder till fysisk eller psykisk skada. I sådana fall kan det uppstå ett behov av att anmäla händelsen, antingen genom Lex Maria (vid allvarliga vårdskador) eller Lex Sarah (vid missförhållanden i omsorgen).
För personalen kan det leda till disciplinära åtgärder, uppsägning eller i vissa fall rättsliga konsekvenser. Undersköterskor omfattas av ett yrkesansvar där det förväntas att man känner till och följer de regler som gäller – även om det är någon annan som fattat besluten. Att agera enligt gällande lagstiftning är en del av det professionella uppdraget.
Även organisationen kan påverkas. Brister kan leda till kritik från tillsynsmyndigheter som Inspektionen för vård och omsorg (IVO), vilket i sin tur kan få betydelse för verksamhetens förtroende, ekonomi och framtid.
Att följa lagar och regler handlar alltså inte bara om att undvika problem – det är en förutsättning för att skapa en trygg, säker och etisk vård- och omsorgsmiljö.
💭 Om du missar att följa en viktig regel – även om det är av misstag? Hur påverkar det den person du vårdar? Och hur skulle du vilja att en kollega agerade om du själv gjorde fel?
Recommended Comments
There are no comments to display.
Join the conversation
You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.