Nationella vårdprogram
Nationella vårdprogram tas fram för att ge enhetlig och kunskapsbaserad vård inom specifika områden – oftast för olika sjukdomar eller tillstånd. Syftet är att alla patienter, oavsett var i landet de bor, ska få vård av likvärdig kvalitet och med bästa möjliga resultat.
Ett vårdprogram beskriver hela vårdkedjan: från symtom och diagnos till behandling, uppföljning och ibland rehabilitering. Vårdprogrammen bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet, men de är också anpassade för att fungera i den praktiska verkligheten. Innehållet tas fram av experter, vårdpersonal och ofta i samråd med patient- eller brukarorganisationer.
De flesta nationella vårdprogram rör hälso- och sjukvården, men de kan ha stor betydelse även för dig som arbetar i omsorgen – särskilt om du möter personer med långvariga sjukdomar eller behov av stöd efter vårdinsatser.
Vad innehåller ett vårdprogram?
Vårdprogrammens innehåll varierar beroende på område, men vanliga delar är:
-
Faktabakgrund om tillståndet (t.ex. demens, cancer, diabetes)
-
Hur symtom upptäcks och diagnostiseras
-
Vilka behandlingar som rekommenderas – i vilken ordning, och för vilka grupper
-
Hur uppföljning bör ske och vilka mått på kvalitet som ska följas upp
-
Vad olika yrkesroller ska göra – inklusive kommunal vård och omsorg
-
Hur information ska ges till patienter, brukare och närstående
Vårdprogrammen ger alltså vägledning, men är inte tvingande lag. De används som stöd för att göra rätt – både ur medicinsk och etisk synvinkel.
Undersköterskans roll
Du som undersköterska har oftast inte i uppdrag att läsa hela vårdprogrammet – men det påverkar ändå ditt arbete. Det är vanligt att lokala rutiner, vårdplaner och instruktioner i journaler bygger direkt på innehållet i ett nationellt vårdprogram. Till exempel kan det påverka:
-
Hur ofta en person med diabetes ska kontrolleras
-
Hur trycksår förebyggs och behandlas
-
Vad som är god omvårdnad vid demenssjukdom
-
Vilka åtgärder som ska dokumenteras och följas upp
Genom att känna till att dessa program finns, kan du lättare förstå varför du gör vissa moment på ett visst sätt – och känna trygghet i att det du gör är grundat i kunskap och beprövad metod.
Du kan också hjälpa till att uppmärksamma om något avviker från vad som brukar gälla, eller bidra med observationer som blir viktiga i teamets arbete.
💭 Har du märkt förändringar i samband med ny kunskap eller vårdprogram? Kanske har du fått instruktioner du undrat över – vad låg bakom dem?
Recommended Comments
There are no comments to display.
Join the conversation
You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.